212 גולשים קראו מאמר זה | 0 תגובות פורסמו
עצם האזכור של זנות קשור בדרך כלל לדימויים של פשע וניצול; זאת בעיקר בשל מעמדה המשפטי במדינות רבות. האמת היא שהזנות קיימת כבר מאות שנים, והאופן שבו היא מוסדרת והאופן שבו היא נתפסת משתנה בין מדינות ותרבויות. מאמר זה יעמיק בהיסטוריה של הזנות, במעמדה המודרני במדינות שונות ובחלק מהתקנות המשמשות להסדרת הזנות.
היסטוריה של הזנות
מקורותיה של הזנות מתוארכים לפני אלפי שנים, והיסטוריונים מוצאים עדויות לכך המתועדות בכמה מהתרבויות האנושיות המתועדות העתיקות ביותר. למרות שזה אולי נתפס כפעילות מבישה משהו בתרבויות מסוימות, זה לא תמיד נתפס כפסול מבחינה מוסרית. לדוגמה, ביוון העתיקה וברומא, עבודת מין הייתה חוקית והאנשים המעורבים היו ידועים בשם "הירודולים" ו "ibanerae". עבודת מין הייתה גם חלק מטקסים דתיים, כמו בהודו, בבל וכנען. בסין, "המקצוע העתיק ביותר" היה מקובל ונפוץ כבר בשנת 1600 לפני הספירה. הועלה כי התקנות הראשונות על זנות הותקנו בשנת 1560 לפנה"ס על ידי החוקים החיתיים.
רגולציה מודרנית
כיום, חוקי הזנות הרבה יותר מתקדמים ומורכבים ממה שהיו בימי יוון העתיקה. במדינות רבות, הזנות הפכה לעבירה פלילית ונתפסה כסוג של פשע מאורגן. בארה"ב, למשל, הזנות אינה חוקית בכל מדינה, למעט במחוזות מסוימים בנבאדה, שם היא מוסדרת וממוסה. החוקים המדויקים משתנים ממדינה למדינה, אך הקונצנזוס הכללי הוא שיש להתייחס אליהם כאל בלתי חוקיים.
באירופה, מדינות רבות הציגו את מה שמכונה "אזור סובלנות" או "מחוז אור אדום". מדובר בתחומים שבהם מותר לעסוק בזנות, כל עוד היא נעשית בצורה מסודרת ומוסדרת. אזורים אלה כפופים לחוקים ותקנות ספציפיים, כגון בדיקות בריאות חובה לעובדי מין, הגבלות על התנהגות אלימה וכדומה, וחוקים הקובעים עונשים על שידול לזנות.
במדינות אחרות, זנות היא יותר סוג של הסדר של "אל תשאל, אל תספר". כלומר, אם זה מובן ומתורגל באופן דיסקרטי, זה נסבל. לדוגמה, במדינות מסוימות, זנות אינה חוקית אך אינה נאכפת. במדינות אחרות, הזנות חוקית ומוסדרת על ידי המדינה. בניו זילנד, עבודת מין מותרת באזורים מסוימים והממשלה נקטה צעדים כדי להגן על בטיחותם ורווחתם של עובדי מין.
תקנות היתרונות והחסרונות של זנות
להסדרת הזנות יש היבטים חיוביים ושליליים כאחד. מצד אחד, תהליך הרגולציה נזקף לזכותו כמסייע לשיפור בטיחות הציבור על ידי פיקוח על הפעילויות המתרחשות, מתן הגנות וזכויות מסוימות לעוסקים בתעשייה, וצמצום או ביטול פוטנציאל הניצול. מצד שני, יש אלמנט מוסרי ואתי שיש לקחת בחשבון. המתנגדים לזנות טוענים כי היא סוג של ניצול ויש לאסור אותה או לפקח עליה בחומרה. בנוסף, יש הטוענים כי חוקי הזנות יכולים למקד ולהפליל את מי שהם עצמם קורבנות של ניצול וסחר.
מסקנה
זנות קיימת כבר מאות שנים והחוקים והתקנות השולטים בה משתנים מאוד בין מדינות ותרבויות. במדינות רבות הזנות אינה חוקית, ובאחרות היא נתפסת כתעשייה מוסדרת וממוסה. למרות התקנות הקיימות, הזנות נותרה נושא לוויכוח, כאשר המתנגדים טוענים כי מדובר בסוג של ניצול. בסופו של דבר, הדבר החשוב ביותר הוא שכל הפרטים זוכים ליחס שוויוני ומכבד, ושלעובדים בתעשייה ניתנות זכויות והגנות בסיסיות נאותות.